Na česko-moravskej Vysočine skúšali v krutých holo mrazoch zahriať vinohrady. Ako píše server iDnes.cz, ohňov bolo málo. Recept spred dlhých rokov sa skôr hodí na malé vinohrady. V nezvyčajný spôsob ochrany vinohradu pred mrazmi dúfali vinári na svahu pod hradom Sádek na Vysočine, kde majú až dvadsať tisíc koreňov viniča. Verili, že tak ako ich vinárskym predkom, pomôžu oblaky dymu z ohňov ochrániť aj ich rozsiahle vinice. Po noci prikladania na ohne však museli priznať, že na ochranu tak veľkých viníc by bolo treba ohňov oveľa viac.

Skúšali starú rakúsku metódu. Nie je u nás, ani v českých krajoch bežná, a ukázala sa ako nedostatočná. Pri veľkých mrazoch okolo mínus 20 stupňov najprv vo vinici podpálili kôpky vlhkej slamy. Na ne položili borovicové konáre.

Rátali s tým, že sa nad vinicami vytvorí ochrana z dymovej clony a mráz nebude  pôsobiť tak intenzívne. Ako sa však priznal majiteľ jedného z tamojších vinohradov Lubomír Lampíř, túžobné očakávanie sa zmenilo na sklamanie. Zapálili síce ohne na štyroch miestach, ale celú vinicu dym nepokryl. „Potrebovali by sme najmenej pätnásť ohňov. Takže v takomto spôsobe ochrany vinohradu už pokračovať nebudeme," povedal po neúspešnej noci pálenia ohňov L. Lampíř. Aj tak je to podľa neho zaujímavý spôsob ako využiť skúsenosti dávnych vinárov. Tí ju používali skôr na oveľa menšej rozlohe.

Podľa vinára holomrazy dali viniciam zabrať. „Očká sú poškodené, najmä pri odrodách Portugal a Iršai Oliver. Bojíme sa, že sa potrhá aj pletivo dreva. To sa dá prirovnať asi k tomu, keď sa mraz a ľad dostanú do malých trhliniek na ceste. Vinič po dvoch, troch rokov skončí," doplnil Lampíř. Ako rozsiahle bude poškodenie, to ukáže zimný rez na konci februára.

Foto: iDnes.cz