Ich vína už dávno nie sú „vanilkovo – cukríkové produkty„ ale citlivé, harmonické vína s vlastným štýlom a charakterom. Reputácia kanadských vín stúpa a to nie len kvôli ľadovému vínu. Pozitívne emócie vyvolávajú aj ich šumivé, ktoré sa považujú za poznávací znak vzostupu kvality produkcie ako aj konzumácie. Ak sa dá úspešnosť vín merať ich cenou, tak si ju kanadské vína jednoznačne zaslúžia.
Tok histórie moderného kanadského vína pramení na začiatku 19.storočia. V jeho polovici vzniklo prvé komerčné vinárstvo (oblasť Ontario). Namiesto fyloxéry vplývala na rozvoj vinohradníctva vinárstva prohibícia, ktorá de facto zanikla až v sedemdesiatych rokoch 20.storočia. Prvým vinárstvom s licenciou v post – prohibičnom období bol Inniskillin z Ontaria v roku 1975. Pred dvoma desiatkami rokov bolo v krajine 50 – 60 vinárstiev, v súčasnosti je ich takmer 700.
Jedinečné podmienky pre pestovanie viniča (v Britskej Kolumbii s nevyhnutným zavlažovaním vzhľadom na takmer púštne podmienky uprednostňujú štýlové vína s charakterom oblasti. Naopak oblasť Ontario leží na tej istej rovnobežke ako juh Francúzska. Suma hodín slnečného svitu je porovnateľná s Kaliforniou alebo Toskánskom, avšak s rýchlym vzostupom a poklesom na začiatku a konci vegetačného obdobia. Vinohrady sú situované v blízkosti jazier Ontario a Erie. Tie pomáhajú regulácii teplôt a chránia vinič pred ničivými mrazmi. Hierarchický apelačný systém DVA logicky smeruje k najdôležitejšiemu štatútu VQA s označením pôvodu (s následným užším prepojením na menšie oblasti). Progresívne sa v Kanade uvažuje o postupnom prechode k označovaniu vinohradov, podobne ako vo Francúzsku.
Oblasti pestovania viniča sú situované medzi 30 a 50 rovnobežkou. Najrozľahlejšou je Ontario (7000 ha), nasleduje Britská Columbia (4100 ha), Nové Škótsko (800 ha) a Quebec (290 ha). Každá oblasť dynamicky rastie aj vplyvom postupného prechodu od „samoroďákov“ k ušľachtilému Vitis vinifera. Najrozšírenejšími odrodami sú biele Vidal (hybrid) a Chardonnay, z modrých Cabernet Franc a Merlot. Z pohľadu svetovej produkcie patrí Kanade 32 miesto – 0,24% (zdroj Wine Institute 2014). Kanaďania ročne vypijú 220 mil. fliaš svojho vína. Najzaujímavejším trhom pre nich je samozrejme USA. Kanada je vďaka klimatickým podmienkam najdôležitejším výrobcom unikátnych ľadových vín (ročne 10500 hl).
Kanadské vína sa nedávno predstavili aj v Bratislave na podujatí nazvanom Taste Off. Za myšlienkou stojí kanadská charge d'affaires Kathy Bunka. Tohtoročná degustácia voľne nadväzovala na predošlú z pred troch rokov. Zámerom bolo prezentovať kanadské vína v porovnaní s vínami zo Slovenska. Vtedy sa degustovalo o desať vín viac.
Čo majú spoločné slovenské a kanadské vína? Môže to byť orientácia na odrodové vína, ktoré poznáme aj na Slovensku (Riesling, Chardonnay, Gewurztraminer, Pinot Gris, Pinot Blanc, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon), ďalej porovnateľnú plochu vinohradov, či orientáciu na prírodne sladké vína (Late Harvest, Ice Wine). Napokon aj dynamický vzostup úrovne vinárstva po miléniu.
Degustáciu v krásnych priestoroch (budova reštaurácie Benihana) zahájili príhovormi veľvyslanec Mark Bailey, Kathy Bunka a Beáta Vlnková prezidentka ASSR. Všetky vína boli správne vychladené, otvorené s dostatočnou časovou rezervou a anonymne servírované do rovnakých kalichov. Po každom „flighte“ sa o vínach hlasovalo aj s ich možným zaradením do krajiny pôvodu. O prekvapenia a zábavu nebola núdza. A čo sa degustovalo?
Flowers – Kvety
Prvý „flight“ bol venovaný odrode Sauvignon. Kanadu reprezentoval Vineland Estates Winery Sauvignon Blanc Niagara Escarpment 2013 so žltým ovocím vo vôni a hladkou, vyzretou chuťou. Jemný zvyškový cukor dopĺňala dochuť letných jabĺk a zázvoru. Slovenské farby hájil Fedor Malík & Syn. Sauvignon 2015 z modranského honu Noviny. Brilantné víno s bylinkovo citrusovým nosom. Expresívne, grepovo minerálne v závere. Tesne 1:0 pre Kanadu, škoda.
Ovocie – Fruits
Rizling je kráľ! Jasali by Nemci, ale Kanaďania? Uvidíme. Odroda Riesling ponúka asi najzaujímavejšie biele vína krajiny javorového listu. A nemusia to byť len ľadové... Prvé Fundus Regius Rizling rýnsky z Jacíkovej vinice v Priekope 2013 s obdivuhodným potenciálom pre vyzrievanie. Hlboká vôňa pečených jabĺk so škoricou, dotyk botritídy a nekonečná dochuť. Potrebuje čas na otvorenie. Kanadský Henry of Pelham Niagara Peninsula 2013 je víno do každého počasia, vrátane toho zvláštneho júlového. Víno na vrchole s dostatkom ovocia, marhuľovo citrónové s uštipačným kerozínovým tónom. Chvíľa napätia, 2:0 pre Kanadu.
Trees – Stromy
Ak by teraz zvíťazilo kanadské víno, bolo by rozhodnuté. Nestalo sa a Slovensko znižuje na 2:1. Creekside Estate Winery QRV Chardonnay St. David´s Bench 2013 je krásne víno. Vyzreté, pokojné s krémovo ananásovou vôňou a sladkým „oaky“ prejavom. Delikátna acidita s dlhým, minerálnym záverom. Napriek kvalite súpera to marvla a ani TINDO 2013 nebudú mať ťažké. Hrozno z Mužle, know how z Tekova. Bohatá agátovo hrušková vôňa. Hroznová chuť s takmer tanínovou štruktúrou a dlhým, termickým záverom.
Bylinky & Korenie – Herbs & Spices
Štvrtý set by mohol niesť označenie Meritage, ako sa v Severnej Amerike hovorí zmesi odrôd pôvodom z Bordeaux. Začalo sa naším Vínne pivnice Svätý Jur Cabmer 2013. Assemblage žitavského a jurského chotára v prospech Cabernetu (60%), zvyšok je Merlot. Takmer extravagantné víno s množstvom „pozitívnych nedostatkov“. Nepokojné, so skvelou kyselinkou a tanínovou informáciou v ovocnom kúpeli. Bravo! Ako protipól pôsobil Pillitteri Estate Winery Exclamation Cabernet Franc Cellar Series Niagara on the Lake 2012, šľachticky upravený s excelentnou ovocnou štruktúrou. Pokojné s harmonickým „ lignínovým“ a herbálnym akcentom. Noblesný záver so sladšími tanínmi. Veľkolepé! Obidve vína sa s pribúdajúcim časom menili, čo komplikovalo preferencie. Nakoniec zvíťazil Cabmer! Vyrovnané na 2:2.
Honey & Med
Na ľade to Kanaďania vedia. V degustácii to bola dvojica, ktorá mala rozhodnúť. S ľadovými vínami prichádza takmer mrazivé napätie. Slzy tekutého a drahého pokladu sa kĺžu po stenách kalichov. Vôňa medu, hrozienok a sušeného ovocia. Nie je veľa krajín, ktoré môžu vyrábať ľadové vína. Rok 2007 v Kanade označujú odborníci ako ročník storočia pre Ice Wine. Pillitter Sticky Beak Red Niagara Peninsula 2007 je vyrobené z odrôd Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Shiraz a Sangiovese. Viac „kultúr“, viac chutí. Créme brulée vo vôni. Hodvábne, orieškové s karamelovým záverom a obdivuhodnou fľašovou zrelosťou. Frankovka modrá 31 ľadová zo Žitavských viníc 2009 bola zberaná na konci decembra v obci Černík. Neuveriteľne svieža, kôstkovo ovocná. Šípkový čaj s mätovými lístkami. Predlhý hrozienkovo – korenistý záver. Potenciál! Aj po dvojnásobnom zrátaní dostávajú obidve vína rovnaký počet hlasov. Zaslúžená remíza 3:3.
Na záver treba povedať, že zámerom podujatia nebolo vybrať a degustovať podobné vína, ale naopak rozdielne. S typickými črtami a prejavom oblasti. Obidve krajiny majú predpoklad vyrábať hodnotné vína. Tie kanadské už svet pozná. Naše sa pomaly učí vyslovovať. Síce nevyhral nikto, ale predsa len niečo áno - kvalitné víno. Všetkým, ktorí sa zaslúžili o vznik a priebeh tohto jedinečného večera, patrí uznanie.