Množstvo druhov ovocia a zeleniny, ktoré máme k dispozícii v zime, nám poskytuje bohatý zdroj výživných látok. Príkladom je koreňová zelenina, ktorá sa zbiera aj v zime. Červená repa je známa vysokým obsahom vitamínov, minerálov a karotenoidov. Je zároveň významným zdrojom vlákniny, kyseliny listovej a vitamínov C, E a K.

„Koreňová zelenina je odolná, a je oveľa ťažšie jej živiny pri varení zničiť,“ vysvetľuje hovorkyňa Americkej akadémie výživy a dietetiky Sara Haasová. Repa je vynikajúca ako šalát s olivovým olejom, pretože absorbuje vitamíny rozpustné v tukoch.

Ďalším významným zdrojom živín je pre človeka fenikel. Obsahuje vitamín C, draslík, vlákninu a kyselinu listovú. Môže sa jesť surový alebo pripravovaný pri nízkej teplote až kým nezmäkne. 

Ružičkový kel nájdeme v obchodoch po celý rok, a keďže je to v zime sezónna zelenina, preto nie je až tak drahá. Je vynikajúcim zdrojom vitamínu C, vlákniny a antioxidantov. Aby si kel zachoval svoje výživné látky a absorboval sa vitamín A, je vhodné piecť ho s olivovým olejom, soľou a korením.

Veľmi zdravá je zelenina so zelenými listami. Kapusta, brokolica, špenát a ďalšia zelenina so zelenými listami sú výbornou alternatívou mliečnych výrobkov ako zdroj vápnika, ale aj kyseliny listovej a železa, ktoré sú zvlášť významné pre tehotné ženy.

Citrusové plody máme k dispozícii po celý rok, ale niektoré ich druhy sú lepšie v zime, pretože vtedy vrcholí ich dozrievania. Pomaranče, grapefruity a mandarínky sú zásobníkoch vitamínu C, vitamínu A a vlákniny.

Odporučiť možno aj konzumácii granátových jabĺk, ktorých hlavná sezóna je počas neskorej jesene a na začiatku zimy. Sú významným zdrojom antioxidantov, betakaroténu, draslíka a vitamínu C. Jadierka je možné jesť za surova ako prídavok do nízkotučného jogurtu alebo sa môžu vytlačiť a piť ako ovocný džús.