TREND už roky „prahne“ po šéfkuchárskych reštauráciách, kde nie sú majiteľ alebo majitelia skrytí v hlbokej anonymite, ale podieľajú sa aktívne na jej chode, zvŕtajú sa v kuchyni aj medzi hosťami. Každý nový podnik, kde je šéf kuchyne aj majiteľom alebo spolumajiteľom, preto prijímame s veľkým záujmom – a teší nás, že síce pomaly, ale isto na Slovensku pribúdajú.
Najnovšou šéfkuchárskou reštauráciou je bratislavská Va Bene. Nachádza sa v hoteli Blue medzi obchodnými centrami Polus a Slimák a od mája ju má v prenájme šéfkuchár Miroslav Heredoš, milovník talianskej kuchyne. Koncept gastronómie z Apeninského polostrova použil aj v svojej reštaurácii.
Podnik je priestorovo neveľký, pretože práve tento typ reštaurácií (do 35 stoličiek) s príjemnou atmosférou v hlavnom meste podľa M. Heredoša chýba. Okrem klimatizovaného vnútorného priestoru k nemu patrí ešte príjemná terasa a časť s kaviarenskym sedením. Zariadený je podobne ako väčšina reštaurácií tohto typu aj v Taliansku – jednoducho, účelne. Na stoloch sú čerstvé kvety a priestor opticky zvýrazňujú vkusné fototapety. Veľmi sa nám páčil porcelán, v ktorom je jedlo servírované.
Keďže ide o nedávno otvorenú reštauráciu, viac navštevovaná je zatiaľ počas obedov, keď tu podávajú aj obedové menu. Vtedy tu bolo celkom živo aj napriek horúčave, ktorá panovala vonku a skôr lákala zostať v klimatizovanej kancelárii, ako ísť niekde na obed. Večer tu bolo komornejšie, vtedy hostia využívajú najmä terasu.
Jedálny lístok je sympaticky a moderne stručný, dá s v ňom dobre orientovať. Z predjedál sme si dali obidve čerstvo pečené bruschetty z domácej ciabatty s paradajkami za 4,90 eura a aj s mozzarellou di Bufala a parmskou šunkou, ktorá bola o euro drahšia. Obidve boli pekne naservírované a dali sa pohodlne jesť aj príborom, čo je pri tomto type jedla niekedy problém.
Z polievok sme si dali krém zo zeleného hrášku (3,30 €) – pekná a chutná polievka, ozdobená bielou penou a plátkom opraženej slaninky. Medzi cestovinami sme sa rozhodli pre spaghetti pomodoro (8,90 €), čerstvé cestoviny boli jednoducho vynikajúce, bohato ochutené omáčkou. Cestoviny plánujú ponúkať aj bezlepkové. Výborné boli aj dusené bravčové líčka na červenom víne a koreňovej zelenine servírované vo vlastnej omáčke so smotanovo-zelerovým pyré s mladým špenátom (10,90 €).
Charakterizovať risotto ako svieže nie je asi celkom zvyčajné, ale risotto s jarným hráškom, špenátom a parmezánom (8,90 €) nám chutilo presne takto. Z dezertov ponúkajú vo Va Bene najklasickejšiu taliansku klasiku –čerstvé tiramisu a panna cottu (obidva za 3,90 €). Tiramisu bolo ľahké, našľahané, panacotta lahodná, pekne sa rozpúšťala na jazyku. Domáce sorbety, ktoré dopĺňali dvojicu dezertov a ktorú sme chceli vyskúšať aj počas našej druhej návštevy, práve vtedy nemali.
Pochvalu si zaslúžila aj obsluha – vedela sa orientovať v ponuke, poradiť, poznala zloženie jedál aj spôsob ich prípravy a jedlá hosťom počas našej druhej návštevy servíroval aj M. Heredoš.
Reštaurácii evidentne záleží, aby sa sem ľudia neprišli najesť len jedenkrát. Okrem chutnej kuchyne a príjemnej obsluhy sa o ich priazeň snaží aj marketingovými akciami. Dostali sme napríklad zľavu 10 percent na ďalšiu návštevu. Odchádzali sme s príjemným pocitom a s vedomím, že sa sem naozaj oplatí vrátiť. Napríklad vyskúšať, či avizované bezlepkové špagety budú chutné.