Variť z lokálnych a regionálnych surovín je trendy – lenže keď sa v reštaurácii pýtate, odkiaľ pochádza to skvelé jahňacie alebo kuracie mäso, dostanete často odpoveď že od susedov z Rakúska alebo v prípade jahňaciny z Nového Zélandu. Jednou z nie veľa slovenských podnikov, kde sa varí naozaj z toho, čo dochovali a dopestovali slovenské farmy a výrobcovia, je Vidiecka reštaurácia u Juhása. Jej majiteľ Ivan Kotzig je zanieteným propagátorom kvalitných domácich surovín aj keď to nie vždy je jednoduchá cesta. Hovorí, že osvety, aby si ľudia lepšie všímali to, čo dostanú na tanieri, stále nie je dosť - a má pravdu.

V svojej reštaurácii, ktorá je umiestnená v peknom zrekonštruovanom vidieckom dome v centre Košarísk, rodiska M.R. Štefánika ponúka presne to, čo „behá a rastie“ v okolitých stajniach, lúkach a lesoch. Aby hosť vedel, čo je, vždy je na konci jedálneho lístka, ktorý je pekne prehľadne urobený na jednej „A štvorke“ napísaný zoznam všetkých dodávateľov surovín, z ktorých sa jedlá pripravovali.

Reštaurácia je otvorená cez víkendy – od piatka do nedele, pretože kopanice sú najmä víkendovou lokalitou. Či už pre ľudí, ktorí tu majú chalupy, alebo na krátke jednodňové výlety. Kraj je tu nozaj pekný a spríjemniť si ho posedením pri dobrom jedle a príjemnom prostredí padne vhod. U Juhása sa príjemne sedí v štýlovo zariadenom priestore vnútri, alebo keď je pekne, tak na laviciach na dvore pod statným orechom.

Jedálny lístok u Juhása sa robí vždy na ten-ktorý konkrétny týždeň, nakupuje sa tiež vždy na daný víkend. Preto rozhodne odporúčame si urobiť rezerváciu, tak ako je to bežné v zahraničí. Vždy vo štvrtok reštaurácia uverejňuje víkendovú ponuku na svojej facebookovej stránke. Ak  tam nie je niečo, čo nepochádza z miestnych chovov, ako v prípade našej návštevy Doma marinovaný zaúdený losos, tak je to preto, lebo „Gazda“ Ivan Kotzig mal práve na toto jedlo chuť, tak ho pripravili aj hosťom.

U Juhása varia po domácky – a výborne. Už len kváskový chlieb, ktorého košík dostanete na stôl ešte pred jedlom, je malým festivalom  pre chuťové bunky. Nikdy nie je dva krát ten istý, Gazda ho robí na niekoľko spôsobov. My sme si pochutili ešte aj na Polievke z troch druhov šošovice z čerstvo obranou smotanou (4 eurá), Šaláte z dvoch druhov špargle, novými zemiakmi a kozím syrom, so šťaveľovou zálievkou (12€). Špargľa bola tak dobre urobená, že nám nedalo nespýtať na spôsob jej prípravy. Bryndzové halušky s májovou bryndzou (10€) mali v ponuke zase po roku... lebo veď májovú bryndzu treba využiť... Pochutili sme si aj na Pomaly pečenom jemne zaúdenom jahňati, so zemiakovým pyré s jarnou cibuľkou (16€).

K tomu ponúkajú napríklad aj výborné domáce limonády, majú tu aj aróniovú, ktorá je bohatým zdrojom antioxidantov a nikde inde sme sa s ňou zatiaľ nestretli. Jednoducho – U Juhása je určite podnik, ktorým sa oplatí si spríjemniť víkend.