Dobré jedlo je jedným z pilierov vydarenej dovolenky – aj preto sa stala gastronómia a jednou z vecí, na ktoré v zahraničí lákajú ľudí, do tej, ktorej destinácie. Regionálna kuchyňa sa stala aj objektom zážitkového turizmu, keďže je stále viac ľudí, ktorí chcú na dovolenkách vyskúšať, jesť a piť to, čo doma nemajú.

Že dobrá regionálna kuchyňa vie spestriť pobyt v lyžiarskom, alebo turistickom stredisku na Slovensku ako jedny z prvých pochopili v Regióne Malá Fatra. Už minulý rok tu vymysleli produkt s názvom od Kolibky do kolibky. Boli to vlastne večere, ktoré organizovali podnikatelia v cestovnom ruchu v Terchovej a Vrátnej a návštevníci destinácie počas nich večerali v niekoľkých kolibách vo Vrátnej doline a okolí.

Na túto akciu nadviazali tento rok v hoteli Diery novým gastropodujatím, ktoré je venované tradičnej terchovskej gastronómii. Ide o tematické večery s názvom Tak sa jedlo v Terchovej kedysi. Konajú sa od 4.januára v hoteli každý piatok. Ich súčasťou je päťchodové degustačné menu zostavené z tradičných terchovských špecialít. Začína sa efektne naservírovanými údeninami a syrmi vo forme batôžkov, v akých sa nosilo voľakedy jedlo na pole alebo do lesa, pokračuje bryndzovými haluškami, hostia ochutnajú aj slávnostné jedlo bežných ľudí a aj pánov. V prvom prípade je to zemiaková haruľa s kyslou kapustou a smotanou, placka z jelítkovej kaše a placka z kapustných halušiek s pečenou baraninou, v druhom pečený diviak s dubákovou omáčkou. Sladkú bodku tvoria kysnuté koláče.

Medzi jednotlivými chodmi sa rozpráva o stravovacích zvykoch minulosti v tejto oblasti a hrá živá terchovská muzika.