Už dávno neplatí fakt, že vlajková loď slovenskej gastronómie cudzincom nechutí. Aj riaditeľ hotela Strachanovka v Liptovskom Jáne Milan Fáber podopiera obľúbenosť bryndzových halušiek štatistikou konzumácie v tamojšej Jánskej kolibe. Spolu so strapačkami a pirohmi si ich objedná 70 percent hostí – domácich aj zo zahraničia – a zapíja mliekom, zákvasom či žinčicou s trendovým prívlastkom bio.

Kedysi sa naozaj hovorilo o tom, že bryndzové jedlá nevyzerajú ani nevoňajú vábne. Keď však Slováci spoznali cudzie kuchyne, presvedčili sa, že mnohé kulinárske národné poklady sú na tom podobne. To je ale aj dôvod, prečo nechutia každému. Tunajší šéfkuchári a manažéri reštaurácií to poznajú aj v prípade jahňaciny a baraniny. Bedeckre o Slovensku píšu o tomto druhu mäsa ako o tradičnom. V dnešnej kuchyni sa nájde len výnimočne. Zaradiť ho do jedálneho lístka chce odhodlanie i odvahu, pretože nakúpené zásoby môžu skončiť veľmi nerentabilne – v odpade. Štatistika predaja baranieho gulášu s kôprovými haluškami v Jánskej kolibe hotela Strachanovka hovorí však o tom, že sa oplatí risknúť to a pristúpiť k ponuke bez predsudkov..

„Aj zariadenia, ktoré varia tradičnú slovenskú alebo v našom prípade aj regionálnu liptovskú kuchyňu, musia napredovať. Nemôžeme ostať len pri haluškách a dokonca dnes už ani len pri obľúbenom baraňom guláši či zemiakovej polievke brmbeľ v chlebovom bochníku – to sú naše evergreeny. Hostia síce v našich končinách uprednostňujú tradičný jedálniček, predsa len však vyhľadávajú nejakú zmenu. Aj keď sa to nezdá, dá sa s tradičnými surovinami doslova čarovať,“ tvrdí riaditeľ Milan Fáber  spolu so šéfkuchárom Marekom Pethöm, ktorý vedie kuchyňu od jej začiatkov spred šiestich rokov.

Svoje tvrdenia podopierajú novým jedálnym lístkom, ktorý menia vždy pred letnou a zimnou sezónou. Tentoraz v ňom pribudla, napríklad, aj hovädzia sviečkovica s medvedím cesnakom, zbieraným na začiatku jari a s bylinkovým zemiakom. Pod divokým prasiatkom sa skrýva bravčové karé s divokým korením, brusnicami a šalátom a novinkou sú aj listové šaláty – hoci aj v smotanovej omáčke so syrom zapekaný bio šalát dubový list s paradajkou, uhorkou a vajíčkom či zvláštne prepojenie chutí v ovocnom šaláte s údeným ovčím syrom.

Majú osloviť najmä domácich, ktorí si Strachanovku vyberajú aj ako miesto rodinných osláv a svadieb. Turisti, prichádzajúci najmä za  prírodou Nízkych Tatier, pravdepodobne ostanú naďalej najmä pri klasike. Tým treba ponúknuť aj iný zážitok, hoci aj Jánošíkovu šibenicu. Ide vlastne o zvláštnu podobu bufetového stola, z ktorého si hostia sami odkrojujú a servírujú. Na drevenej šibenici sú zavesené rôzne druhy klobás, domáca údená slanina, údené bravčové rebrá a ďalšie mäsové výrobky, ktoré sú aj podľa tu pôsobiacich zahraničných šéfkuchárov jednou z našich najsilnejších kulinárskych stránok.