Pred dvoma týždňami sa slovenskí gastronómovia obrátili na vládu s výzvou, aby sa sľúbená pomoc gastronomickým prevádzkam, ktoré museli zatvoriť v rámci opatrení proti šíreniu koronavírusu, rozšírila a urýchlila. V závere apríla sa obrátili na vládu opäť. Dôvod: podľa nich sa v prospech veci takmer nič neurobilo, a aj sľuby, ktoré vyzerali ako hotová vec, sa neplnia.

„Sme relatívne veľká slovenská firma, žiadosti o pomoc s výplatami sme si podali kvalifikovane a včas. Sedem týždňov od zatvorenia našich podnikov nemáme na účte ani euro a blíži sa už tretí výplatný termín po zavretí prevádzok. To, že od začiatku krízy sme zatiaľ poslali na odvodoch štátu viac, ako je schválené, a k dnešnému dňu ani neuhradená pomoc sa mi ani nechce komentovať,“ konštatuje Peter Štecko zo skupiny Medusa.

Nečakať na krach a masové prepúšťanie

Slovenskí gastronómovia preto opakovane vyzývajú politikov, aby urýchlene riešili škody spôsobené krízou ich podnikom.

„Áno, chceme byť solidárni. Nie, nechceme, aby za nás niekto platil všetky náklady. Ale nepodnikáme v super ziskovom segmente, kde by sme si vedeli vytvárať bohaté zásoby hotovosti a obrovské zisky. Nedávno schválený odklad nájomného pre nás, ani pre prenajímateľov, nič nerieši. Predlžuje agóniu a vyzerá to, že s nami niekto hrá o čas, aby sa na nás po otvorení okienok a terás zabudlo“ pokračuje Branislav Franky Benian z prevádzok Urban House, Velvet a Old Fashionend.

Slovenské reštaurácie a kaviarne sú podľa gastronómov už dnes pripravené na prísne hygienické opatrenia a vyzývajú vládu, aby nečakala na ich krach a masové prepúšťanie. Navrhujú, aby zvážila rýchlejšie uvoľňovanie opatrení prijatých proti šíreniu vírusu.

„Každý týždeň bez tržieb je ďalším klincom do našej rakvy. Predaj cez okienka vie uspokojiť minimálne množstvo zákazníkov a prináša prácu zlomkom pôvodných zamestnancov. Pre obrovskú časť slovenských gastropodnikov ani nie je možný. Na druhej strane skoršie spustenie terás a vnútorných priestorov za rozumne stanovených hygienických podmienok môže štátnemu rozpočtu usporiť množstvo peňazí, ktoré by onedlho vyplácal nezamestnaným kuchárom a čašníkom,“ dodáva Miroslav Masiarčin z Bistro St. Germain.

Znovuotvorenie nebude jednoduché

Majitelia reštaurácií a barov konštatujú, že už dnes vedia, že ani po uvoľnení opatrení ich nečaká prechádzka rajskou záhradou a  podniky plné solventných hostí. Bude to tvrdá práca s vystrašenými zákazníkmi, spomedzi ktorých mnohí posledné mesiace zarábali oveľa menej, ako boli zvyknutí. A, samozrejme, so zahraničnými turistami v tejto sezóne rátať nemôžu.

Gastronómovia navrhujú, aby sa verejné stravovanie posunulo o jednu fázu dopredu smerom k 6. máju. A teda, aby terasy mohli byť otvorené už v nasledujúcej fáze a vnútorné priestory reštaurácií, ak všetko dobre pôjde, 20. mája 2020. Napríklad v susednom Rakúsku otvoria reštaurácie kompletne, teda aj s vnútornými priestormi, 15.mája.

„Slovenské gastro je v drvivej väčšine v slovenských rukách. Teraz je tu chvíľa, aby politici ukázali, ako vážne to myslia s podporu domácich malých a stredných podnikateľov,“ uzatvára Peter Štecko z Medusy. Slovenskí zástupcovia reštaurácií a kaviarní tiež ponúkajú pomoc pri zostavení pravidiel spustenia prevádzok tak, aby zdravie ich zamestnancov a zákazníkov bolo maximálne ochránené.

Interiér reštaurácie The Velvet
Zdroj: Jarmila Horváthová