Kam sa teda ísť na Slovensku najesť, ak chcete mať to najlepšie z najlepšieho? Najviac – 18,5 boda z 20 možných dostalo päť reštaurácií – a všetky sú v Bratislave. Sú to Fou Zoo, UFO watch.taste.groove., River Bank - reštaurácia hotela River Park, Liviano a reštaurácia hotela Albrecht. Zvláštnu cenu reštaurácia pána šéfkuchára získal tento rok Martin Kurhajec a jeho reštaurácia Al Lago pri Štrbskom plese. Toto ocenenie sa dáva každoročne podniku, kde je šéfkuchár aj majiteľom.

Najlepšie slovenské hotely a penzióny zase treba hľadať mimo hlavné mesto. Medzi hotelmi obhájili prvenstvo s 18,5 bodmi z 20 Grand Hotel Kempinski High Tatras vo Vysokých Tatrách a tiež 5-hviezdičkový hotela Amade Chateau vo Vrakúni pri Gabčíkove. Medzi penziónmi pribudol k víťaznému Wellness Penziónu Strachan v Ždiari Boutique Hotel Pri Mlyne z Lozorna, ktorý sme vzhľadom na veľkosť (10 izieb) zaradili do kategórie penziónov. Kompletné rebríčky TREND TOP Reštaurácie a hotely 2018 zverejnil portál restauracie.etrend.sk dnes a budú na webe až do marca budúceho roku.  

V rebríčkoch sú podniky zoradené podľa bodov a hviezdičiek a tie, ktoré majú rovnaký počet sú zoradené v rámci jedného polbodu podľa abecedy. Rovnako je to aj v rebríčkoch hotelov. Penzióny vlastnú „kolónku“ a rebríček na webe nemajú, sú zaradené medzi hotely.

Hodnotilo sa 20 bodovou stupnicou (takú používa aj druhý najznámejší bedeker na svete, francúzsky Gault Millau). Pri reštauráciách kládli hodnotitelia najväčší dôraz samozrejme na kvalitu jedla a servisu, ale zaujímalo ich aj ako podnik sleduje trendy v gastronómii a tiež prostredie v akom hosť stoluje.

Pri ubytovacích zariadeniach sa najväčší dôraz dával na vybavenie – to znamená kvalitu zariadenia a štýl hotelových izieb a ostatných priestorov, možností relaxu v hoteli aj v jeho areáli, ale tiež ako informuje o svojich službách a o tom, čo sa dá robiť v okolí. Veľkú úlohu zohráva v hodnoteniach aj kvalita servisu, ktorý hosťom zariadenie poskytuje – od pohodlnej rezervácie až po to, či personál hostí na chodbách zdraví.

Najlepšie hotely (zľava) - Grand Hotel Kempinski Hihg Tatras a Amade Chateau Zdroj: Milan David

Projekt TREND TOP Reštaurácie a hotely má 16-ročnú históriu a ide o jediný koncept na Slovensku, kde hodnotia stravovacie aj ubytovacie zariadenia po celej krajine nezávislí hodnotitelia – zamestnanci a spolupracovníci TREND-u. Hodnotiace návštevy sa robia od mája do februára ďalšieho roku formou mystery shoppingu. Vyvrcholia vždy slávnostným vyhlásením výsledkov na konferencii Horeca Manažment, ktorá sa koná pravidelne v marci. Články z hodnotení uverejňuje celý rok portál www.restauracie.etrend.sk.

Novinkou tohto ročníka bolo nadviazanie spolupráce s časopisom Dobré jedlo, ktorý sa tež zapojil do hodnotení a vybrané reštaurácie uverejňuje každý mesiac v svojom tlačenom vydaní aj na svojom webe.

Do hodnotenia TREND zaraďuje v súlade s názvom projektu len špičkové, teda TOP zariadenia na Slovensku. V ročníku 2017/2018 bolo navštívených a hodnotených niečo vyše 200 zariadení – stravovacích a ubytovacích.

Trend TOP Reštaurácie 2018

5 hviezdičiek - 18,5 boda z 20

Fou Zoo, Bratislava, UFO watch.taste.groove., Bratislava, River Bank, Bratislava, Liviano, Bratislava, Hotel Albrecht – reštaurácia, Bratislava

Víťazné reštaurácie (zľava) - Fou Zoo, UFO, River Bank, Albrecht

5 hviezdičiek - 18 bodov

Afrodita, Čereňany, Top Restaurant, Žilina, Gašperov Mlyn, Batizovce, Víno & Tapas, Poprad

Ocenené reštaurácia (zľava) - Gašperov mlyn, Víno a Tapas, Afrodita, Top Restaurant Zdroj: Milan David

4,5 hviezdičky - 17,5 boda

D Steakhouse, Bratislava, Kogo, Bratislava, Grand Restaurant, Štrbské Pleso

Ocenené reštaurácie- (zľava) - Grand Restaurant a Dalibor Gergeľ s diplomami pre Kogo a D Steakhouse Zdroj: Milan David

Trend TOP Hotely 2018

18,5 boda z 20

Grand Hotel Kempinski High Tatras, Štrbské Pleso, Hotel Amade Chateau, Vrakúň

18 bodov z 20

Grand Hotel River Park, Bratislava, Wellness Hotel Chopok, Demänovská Dolina Hotel Kaskády, Sliač-Sielnica, Hotel Zochova chata, Modra-Piesok, Hotel Partizán, Tále, Hotel Borovica, Štrbské Pleso. Hotel Arcadia, Bratislava

Ocenené hotely (zľava) - Wellness hotel Chopok, Zochova chta, Partizán, Kaskády, Arcadia, Grand Hotel River Park Zdroj: Milan David

17,5 boda z 20

Hotel Lomnica, Tatranská Lomnica, Hotel Lesná, Stará Lesná, Hotel Zelená Lagúna, Domaša - Dobrá

Ocenené hotely (zľava) - Zelená Lagúna, Lomnica, Lesná Zdroj: Milan David

Trend Top penzióny 2018

15,5 bodov z 20                                                        

Wellness Penzión Strachan, Ždiar, Pri mlyne, Lozorno,

15 bodov z 20

Penzión Drak, Demänová

Najlepšie penzióny (zľava) - Wellness penzión Strachan, Pri Mlyne, Drak Zdroj: Milan David

Tip Trendu 2018

Castel Pension and Restaurant, Mierovo, Al Faro, Bratislava, Maiko Sushi, Košice, Carnevalle, Bratislava,

Reštaurácie, TREND TIP (zľava) - Aô Faro, Maiko Sushi, Carnevalle Zdroj: Milan David

Reštaurácia Pána šéfkuchára 2018

Al Lago, Štrbské Pleso, šéfkuchár a majiteľ  Martin Kurhajec

Zdroj:

Reštaurácia pána šéfkuchára - Al Lago a Martin Kurhajec Zdroj: Milan David

Trend Top šéfkuchári 2018

Peter Ďurčo, Top Restaurant, Žilina Zoran Jovanovič, Kogo a D Steauhouse, Bratislava, Jozef Masarovič, Ufo watch. taste. groove, Bratislava, Gabriel Kocák, Michal Konrád, Fou Zoo, Bratislava, Jozef Breza, Gašperov mlyn, Batizovce, Martin Miklošík, Liviano, Bratislava, Jozef Riska, Savoy Restaurant, Bratislava, Imre Bindics, Hotely Amade Chateau a Villa Rosa, Vrakúň, Dunajská Streda, Zuzana Sisáková, Víno & Tapas, Poprad, Peter Sisák, Michal Škorec, Diva pri Synagóge, Trenčín, Marián Filo, Afrodita, Čereňany, Braňo Križan, Hotel Matyšák, Bratislava, Štefan Benďák, Reštaurácia Rouge, Nitra, Jaromír Štefanovič, L´Olive, Bratislava, Zoltán Bako, Restaurant 70, Ostrov pri Piešťanoch. Martin Kurhajec, Al Lago, Štrbské Pleso, Jaroslav Žídek, River Bank, Bratislava, Daniel Marek, Hotel Albrecht, reštaurácia. Jozef Hromják, Reštaurácia Zore, Košice, Juraj Hruška, Kaviareň Slávia, Košice, Tibor Samaraský, GreenFood Restaurant, Ratnovce

Trend TOP šéfkuchári 2 Zdroj: Milan David

Trend TOP šéfkuchári 1 Zdroj: Milan David

Trend Top somelieri 2018

Slavomíra Raškovič, Gašperov Mlyn, Batizovce, Matúš Hamara, Grand Restaurant, Kempinski, Štrbské Pleso, Peter Majerník, Café Ristorante Kogo, Bratislava,  Marián Kulifaj - Pavúk Wine Restaurant, Modra, Attila Kovács, Amade Chateau, Vrakúň, Michal Zrubec, Rouge, Nitra, Martin Hirkala, Afrodita Čereňany, Stanislav Mačor, Hotel Turiec, Martin.

Trend TOP somelieri 2018 Zdroj: Milan David