Spoločnosť McDonald’s sa v rámci svojho zodpovedného prístupu k životnému prostrediu rozhodla už od leta minulého roka systematicky vyraďovať plastové príbory, ktoré zákazníci dostávali ku konkrétnej ponuke jedál. V súčasnosti plastové príbory v najväčšej sieti reštaurácii na Slovensku už nenájdete. Zavedením drevených príborov tak ročne eliminuje približne 16 ton plastového odpadu. Z plastových príborov, ktoré mali byť využité ako posledné, vznikla po zrecyklovaní limitovaná edícia piatich originálnych lavičiek. Tie sú už umiestnené pred vybranými prevádzkami McDonald's iba na Slovensku.

drevený príbor
Zdroj: McDonald´s

Plastové príbory nahradí variant z brezového dreva

McDonald’s v novembri 2019 predstavil program pod označením „Better M“, v ktorom sa zameriava najmä na inovatívne a ekologickejšie obalové alternatívy vlastných produktov. Na globálnej úrovni si vytýčil cieľ do roku 2025 používať iba obaly z obnoviteľných, recyklovaných či certifikovaných materiálov. McDonald’s na Slovensku postupne zavádza ďalšie udržateľné opatrenie v súvislosti so záväzkom znížiť množstvo používaných plastov vo svojich reštauráciách.

Plastové príbory tak úplne vymenil za variant z brezového dreva, ktoré pochádza zo zodpovedných zdrojov, overovaný prostredníctvom systému FSC® (Forest Stewardship Council – medzinárodne uznávaný a funkčný systém certifikácie lesov; podľa World Wildlife Fund ide o najdôveryhodnejšiu schému certifikácie ) alebo PEFC – v preklade, Program pre podporu trvalo udržateľného obhospodarovania lesov. Použitý vosk na príbore je taktiež prírodný a certifikovaný podľa UEBT (Union for Ethical Biotrade).

drevený príbor
Zdroj: McDonald's

„Sme najväčším quick-service reťazcom reštaurácií na Slovensku a neustále sprísňujeme procesy zaisťovania zdrojov našich obalových materiálov a prepravy, aby sme v čo najväčšej možnej miere znižovali našu ekologickú stopu. Našim cieľom je minimalizovať používanie plastov na prevádzkach, a preto sme sa rozhodli zaviesť drevený variant príborov čo najskôr to bolo možné. Zostatkové plastové príbory sme účelovo zrecyklovali a vytvorili limitovanú edíciu pútavých piatich lavičiek, “ hovorí Lucia Poláčeková, PR supevisor pre McDonald’s Slovakia.

Tento veľký krok smerom k zelenším zajtrajškom sa rozhodla spoločnosť podčiarknuť zmysluplným využitím posledných zásob plastových príborov, ktoré zároveň prakticky poteší jej samotných zákazníkov. Prináša tak originálnu kolekciu piatich lavičiek, na ktorých výrobu sa využilo 400 kilogramov posledných zásob plastových príborov.

drevený príbor
Zdroj: McDonald's

Päť originálnych lavičiek 

Nové originálne lavičky sú vyrobené zo zmesi zo zrecyklovaných plastových príborov a zaujmú každého návštevníka reštaurácií McDonald's najmä svojim ikonickým dizajnom. Lavičky vyrobila košická spoločnosť TOPlast, a.s., ktorá sa zaoberá zhodnocovaním technologických plastov cestou recyklácie a výrobou recyklovaného plastu pre všestranné využitie. „ V TOPlast, a.s. sa riadime filozofiou pristupovať k životnému prostrediu zodpovedne a zbytočne ho nezaťažovať, preto zhodnotením plastov prispievame k čistému životnému prostrediu. Sme radi, že spoločnosť McDonald's neustále podniká kroky, ktoré vedú k rôznym ekologickým riešeniam a že v rámci tohto projektu oslovili práve nás. Verím, že lavičky zákazníkom poslúžia mnoho rokov, " hovorí Bohuš Potočňák , generálny riaditeľ firmy TOPlast,a.s.

Zákazníci sa pri piatich reštauráciách McDonald's môžu symbolicky rozlúčiť s poslednými plastovými príbormi posedením na ikonických lavičkách. Nájdete ich pri reštauráciách v Einparku v bratislavskej Petržalke, na Budatínskej ulici, pri trnavskej prevádzke na Hlbokej ulici, pri diaľničnej prevádzke Beladice a pri novej reštaurácii Novum v Prešove. Originálny dizajn lavičiek ručne premaľoval umelec Matúš Maťátko.

lavička z plastového príboru
Zdroj: McDonald's

Triedi už 18 rokov

Kroky smerom k trvalej udržateľnosti nie sú pre McDonald’s žiadnou novinkou. Obľúbená značka sa dlhodobo snaží prinášať vo svojom podnikaní riešenia, ktoré zohľadňujú ochranu krajiny a znižovanie jej znečisťovania. Aj preto prišla so svojím konceptom novej generácie reštaurácií, v ktorom je nastavený funkčný systém opatrení. Štandardom sú LOV fritézy s až 40 % úsporou oleja. Všetok použitý olej následne putuje na ďalšie energetické spracovanie. Čo je ešte zaujímavejšie, McDonald's triedi obaly po zákazníkoch vo svojich slovenských reštauráciách už od roku 2003. Týmto spôsobom ručného triedenia bolo v roku 2019 až 74 % odpadu z McDonald’s reštaurácií materiálovo zrecyklovaného alebo využitého k výrobe energie. V minulosti taktiež spoločnosť nahradila plastové slamky papierovými a zvažuje o zavedení bezslamkového riešenia pri používaní konkrétnych obalov.