Najvýznamnejšia spoločenská udalosť roka v Rakúsku ale aj v regióne strednej Európy, tak býva označovaný viedenský ples plesov Opernball. Tento rok sa konal už 57. krát vo Wiener Staatsoper, teda Viedenskej štátnej opere (neprajníci hovoria, že deň konania tohto plesu je jediný v roku, kedy opera naozaj zarobí). A 57. krát zabezpečovala catering tá istá firma – Gerstner. Čo bolo pripravené pre vyše 5 100 plesových hostí, ktorí boli pozvaní alebo si zaplatili vstupné 250 euro?

Okrem neho si museli priplatiť ešte minimálne 180 euro za miesto pri stole pre dve osoby, ak teda nechceli celý Opernball stráviť postojačky alebo na tanečnom parkete. 180 euro stáli najlacnejšie miesta pre dve osoby pri stoloch na 6.oschodí, za lepšie bolo treba zaplatiť raz toľko.

Hostia, ktorí si chceli dopriať stôl alebo sedenie v lóži museli siahnuť do vrecka oveľa hlbšie – od 9 000 do 18 500 euro. Tí zase nemuseli čakať na jedlo a nápoje v radoch, mohli si urobiť špeciálne objednávky ešte pred plesom.

Čo sa tento rok servírovalo? Oficiálnym drinkom plesu bol tento rok rakúsky sekt Schlumberger Sparkling Brut, značka, ktorá je oficiálnym partnerom podujatia, s malinovým pyré.

Z jedál dd „Kleiner Opernball Buffet“ pre dve osoby, cez rôzne typy sendvičov,  guláš, zákusky až po Gerstner Opernball Würstel, teda po slovensky klobásu. V ponuke ale bol aj Gerstner Opernball Teller 2013, kreácia z langúst so zeleninovým šalátom s hľuzovkami, lososom s jemnou penou z kaviáru, jemným teľacím filetom v lístkovom ceste s brusnicovou omáčkou, plnenými prsiami z perličky a kačacou pečeňou a k tomu malé zákusky.

Najväčší záujem je na bále ale každoročne o pečené klobásy a sendviče, pričom klobása tam stála 10 euro.  Ročne sa ich tu skonzumuje 1 200, resp. 1 100.  Za nimi nasledujú drobné Petits Fours ktorých hostia zjedia 700 porcií a tiež 240 ustríc. K tomu sa predá ročne približne 1800 pohárov sektu, 350 pohárov šampanského, asi toľko isto fliaš šampanského (jeho ceny sa pohybujú od 300 euro). Tiež 1 300 fliaš piva a 550 pohárov piva a 2 500 fliaš minerálky.  Keď to porovnáme s počtom hostí, ktorých býva okolo 5 100 je zrejmé, že jedlo a pitie nie je to, kvôli čomu sa na Opernball chodí.

Zdroj: Foto: gerstner.at

Hostia však nemusia jesť len v budove opery, majú na to bohaté možnosti aj reštauráciách okolitých hotelov, ktoré pripravujú špeciálne plesové menu. Napríklad v hoteli Sacher, ktorý sa nachádza hneď za budovou opery ponúkali špeciálne päťchodové menu, ktoré spolu s nápojmi stálo 350 euro. Ako predjedlo sa ponúkala husacia Foie Gras, ako polievka comsommé z homára, potom nasledoval morský čert s mangoldom a mušľovým jusom a filet z teliatka s hľuzovkami a ako dezert „manjari“ čokoláda s kokosom a mangom. Hotel ponúkal aj lacnejšiu alternatívu plesového jedla – Opernball Snack, čo boli jednohubky so šampanským za 75 euro.

Aj ostatné hotely v okolí ponúkajú vždy plesové menu, „najlacnejšie“ bolo tento rok v Ritz –Carltone kde stálo päť chodov 99 euro. Ako predjedlo sa podávala mozaika z tuniaka na citrónovej tráve, za ňou nasledovalo consommé z prepeličky s raviolami plnenými foie gras, ako medzichod marakujovo-zázvorový sorbet. Nasledoval hovädzí filet v bylinkovej kruste s glazovanou zeleninou a jus z portského vína záver tvorila trilógia z čokolády.

Mnohí hostia ale volia ako plesové jedlo úplne inú alternatívu – frankfurtské párky s horčicou a chlebom za 3,20 eura v stánku medzi operou a múzeom Albertina.