V Nemecku totiž vyvinuli napodobneninu mäsa na rastlinnej báze, ktorá veľmi dobre dopadla v testoch na slepo aj medzi priaznivcami mäsa. Informuje o tom novembrové vydanie odborného magazínu Technology Review. Projekt Like Meat, ako vyrobiť mäso z iných surovín, prebieha na Frauenhofer-Institut fur Verfahrenstechnik und Verpackung v bavorskom Freisingu neďaleko Mníchova.

V rámci neho pozvali niekoľko milovníkov mäsa na slepú degustáciu, kde iim servírovali normálny rezeň a jeho rastlinnú alternatívu vyvinutú v laboratóriu. Mäso z laboratória obstálo viac než dobre – osem z desiatich milovníkov mäsa ho nerozoznalo od toho normálneho.

Okrem toho, že malo presne takú istú chuť, presvedčilo aj konzistenciou a „pocity“ v ústach pri jeho jedení bol taký istý ako pri mäse.

V rámci projektu vyvíja inštitút spolu s partnermi náhrady za mäso, prvé výrobky by mali prísť v Nemecku na trh už na budúci rok. Perspektívy sú veľké – tento segnet rastie podľa magazínu ročne o desať až dvadsať percent. Cieľovou skupinou pre mäso z laboratória nemajú byť len vegetariáni a vegáni, ale najmä tzv. flexitariáni, to znamená ľudia, ktorí síce mäso jedia, ale v obmedzenej miere, či už z etických, alebo zdravotných dôvodov. Táto skupina ľudí už niekoľko rokov rastie a predpokladá sa, že bude rásť aj naďalej.