Hovorí sa, že Pilsner Urquell je blahodarné pivo. Tradícia a kvalita piva zo západných Čiech, ktoré je už vyše 170 rokov v nezmenenej kvalite a chuti, mu dali do vienka niektoré nepravdivé mýty. Najznámejšie z nich sú dva. Chceme ich dať preto v poslednej časti nášho seriálu na pravú mieru. Mýtus jedna: Pilsner Urquell je jediné zásadité pivo v našich končinách. A mýtus dva: Rastie z neho pivné bruško. 

Mýtus prvý má základný nedostatok v tom, že technicky nie je možné vyrobiť zásadité pivo. Chémia je v tomto prípade neúprosná. Pravda je, že všetky pivá majú kyslú reakciu, ale s rozličnou úrovňou pH. Chuťový vnem po napití sa tzv. euro piva je, že sa nám takéto pivo javí ako kyslé. Bežne je pH pri tomto druhu pív v rozpätí 4,2 až 4,3. Naproti tomu Pilsner Urquell má pH 4,6, čo v kombinácii s vysokým obsahom horkých látok vyvoláva dojem zásaditej chuti. Keď takéto pivo príde do styku s našimi žalúdočnými šťavami, dochádza k zníženiu prekyslenia nášho organizmu. To má okrem príjemného pocitu v „krajine brušnej“ niekedy za následok uvoľnenie väčšieho množstva oxidu uhličitého z úst. Čiže vydávanie spoločensky menej akceptovateľných zvukov. Spoločensky sú síce zaznávané, ale telu neškodia, skôr naopak. Pilsner Urquell je preto pivo stvorené nielen na dovolenku, ale najmä na dni pred ňou. Vtedy, keď sa potrebujeme „uvoľniť“ od stresov, ktoré prináša každoročná úpenlivá snaha odísť na dni voľna od „uprataného“ stola. Urputný zlozvyk uštvať sa pred oddychom prináša problémy a tie sa prejavujú aj žalúdočnou ťažobou. 

Náš seriál vám predstavil v predchádzajúcich dieloch gurmánske prekvapenia s plzenským pivom. Z hľadiska výživnej hodnoty môžeme  Pilsner Urquell považovať za takmer plnohodnotnú potravinu. Možno práve z toho vznikol druhý mýtus o Pilsner Urquell, ktorý tiež treba napraviť na správnu mieru: z piva vraj rastie brucho. Takzvaný pivný sval alebo pivný mozoľ je údajne dôsledkom nadmernej konzumácie piva. V skutočnosti obsahuje polliter plzenského piva menej kalórií ako dva poháre ovocného jogurtu. Sto gramov Pilsner Urquell, čo je zhruba 100 ml tohto piva, má len 45 kalórií. Toľko má rovnaké množstvo ovocnej šťavy a Pilsner Urquell obsahuje prekvapujúco trikrát menej cukru ako ovocné šťavy. Keď sme pri iných dovolenkových nápojoch, napríklad 100 gramov večerného koňaku má 75 kalórií, rovnaké množstvo sladkého vína 140 kalórií a stogramový kúsok torty 450 kalórií.

Ak sme si „naložili“ Pilsner Urquell na tanier, je zaujímavé vedieť, že výživová hodnota pol litra tohto piva sa rovná 300 gramom zemiakov, 100 gramom chleba, 25 mililitrom slnečnicového oleja, 30 gramom masla alebo 180 gramom tmavého mäsa. Chmeľové a iné látky v pive však zlepšujú trávenie a zvyšujú chuť do jedla. Najmä chuť na nezdravé mastné jedlá, vhodné k pivu. Spolu so sedavým spôsobom života je to kombinácia, ktorá má za následok čoraz blahobytnejší vzhľad a nezadržateľne rastúci obvod pása. A Pilsner Urquell za to sám nemôže.

Cez dovolenku si doprajeme. Dáme si častejšie jedlá, ktoré nepatria medzi každodenné. Z ponuky šéfkuchára Ondřeja Slaninu, ktorého recepty sme v našom seriáli často používali ako dôkaz, že spojenie netradičných kombinácií jedál a ich zdanlivo protikladných chutí s Pilsner Urquell prinesie neopakovateľný gurmánsky zážitok, sme vybrali na záver dve panenky. „Nejdou silnicí“, ako sa spieva v známej českej ľudovke, ale „zaspievajú“ vám spolu s Pilsner Urquell ódu na radosť, ak ich spolu  vychutnáte.

Prvý zázrak je bravčová panenka nakrájaná na rezance s hubami, cesnakom a cibuľkou. Ondřej Slanina všetko zaleje sladkou smotanou a krátko povarí. K tomu podáva malé zemiakové knedličky. Druhý recept na úpravu bravčovej panenky je tiež jednoduchý. Naporciuje ju na štyri valčeky, okorení a vloží do rúry vyhriatej iba na 100 stupňov zabalenú v alobale. Po 20 minútach vyberie, nakrája na plátky a opečie krátko na masle. Panenku podáva s opečenými zemiakmi a korenistou omáčkou, v ktorej je sladká smotana, koňak a pár kvapiek madeiry. Všetko, samozrejme, pre ohňostroj nepoznaných chutí zapíjate Pilsner Urquell.

Podrobné, a nielen „panenkovské“ recepty, nájdete na stránke www.umenievychutnavat.sk. Ondřej Slanina vás na stránku pozýva a sľubuje, že zažijete gurmánsku revolúciu chutí. „Jedinečný chuťový profil plzenského piva vytvára predpoklad na jeho spájanie s rôznymi chuťami, ktoré špecifickú horkosť podporia, aj s tými, ktoré túto horkosť, naopak, utlmia a zjemnia,“ hovorí známa televízna kulinárska hviezda. „Hovoríme teda o dvoch hlavných kategóriách jedál: keď jedlo doplňuje a zvýrazňuje horkú chuť Pilsner Urquell a, naopak, keď chuť plzenského ležiaka tvorí bodku za chuťou jedla.“ Dobrú chuť a peknú dovolenku s Pilsner Urquell.