Málokto asi tak polarizuje bratislavskú gastroscénu ako skupina Medusa Group – od bezbrehého obdivu až po rovnako bezpodmienečné zatracovanie. Jedno však musia aj tí najväčší kritici uznať – jej podniky sú väčšinou plné a skupina pri otváraní nových reštaurácií vie, čo v gastronomickom svete práve letí. Takže nie je veľkým prekvapením, že pri otváraní reštaurácie Mercado v bratislavskej Eurovei stavili teraz na zdravé potraviny , bioprodukciu nevynímajúc.

Mercado vzniklo na mieste bývalej brazílskej reštaurácie Leblon a hoci nový názov evokuje španielsku kuchyňu, nie je to tak. Skôr má byť vyjadrením toho, že tržnica je synonymom čerstvých a zdravých potravín.

Reštaurácia má niekoľko častí – vnútornej, nefajčiarskej dominuje veľká zelená rastlinná stena. Teraz pri dobrom počasí je však Mercado skôr prázdna ako plná. Využíva sa pôsobivý pavilón na promenáde, ktorý je určený aj pre fajčiarov, a, samozrejme, terasa pri Dunaji. Páčili sa nám niektoré prvky, ktoré pri zariaďovaní reštaurácie použili, okrem už spomínanej zelenej steny vnútri najmä kvetináče s bylinkami a rajčinami a prepravky so zeleninou, ktoré použili na dekoráciu pri oddeľovaní vonkajšieho sedenia.

Jedálny lístok okrem toho, že sa snaží rovnako ako nápojový ponúkať zdravé jedlá a nápoje vrátane bezlepkových, kombinuje hneď štyri kuchyne – lokálnu, mediteránsku, orientálnu a vegetariánsku (vrátane bezlepkovej), pričom za orientálnu sa považuje aj východoázijská kuchyňa.

V lístku je určite veľa zaujímavých jedál. Priaznivcom reštaurácií Medusa Group to dopĺňa ponuku toho, čo v iných podnikoch sieť neponúka, no pre nás je ponuka predsa len troška veľkým „miš-mašom“. Pravdupovediac, najviac nám do nej opticky „nesedela“ázijská zložka, ale, samozrejme, je to aj otázka vkusu.

Z predjedál sme vyskúšali bruschettu s provensálskym stehnom a paradajkami (5,99 €), bola štandardná, nedá sa jej nič vyčítať, ale ani vychváliť. Chutil nám domáci humus s pita chlebom, paradajkový šalát s olivami a citrónovým dresingom (7,99 €), akurát sa kuchyni podaril trochu riedky.

Trochu nás zaskočili zavárané vykôstkované olivy v šaláte, bežne sa používajú nakladané, keďže zavárané a vykôstkované sa považujú za nižšiu kategóriu. Napriek našej výhrade ku koncepcii lístka nám ako najlepšie predjedlo chutili ebi gyoza – orientálne krevetové a kuracie taštičky s gyoza omáčkou (7,99 €). Kurací vývar s krúpkami (3,29 €) chutil ako z bujónu, naopak, paradajkovú polievku s červenou šošovicou, sušenými paradajkami, provensálskym stehnom a bylinkami môžeme skôr odporučiť .

Zo zdravých šalátov sme ochutnali celozrnný bulgur šalát so zeleninou a feta syrom, príjemne dochutený bylinkami a dresingom z ume octu (7,29 €). Vynikajúci bol jahňací pilaf opäť s celozrnným bio bulgurom, cícerom a harissou (13,79 €), jemne pikantný, výborne dochutený, mäso v ňom bolo mäkké a kuchár nim nešetril. Grilovaný 200-gramový filet steak na farebnom korení s ratatouille bol drahý (23,99 €), ale kvalitou uspokojil.

Pochvalu si počas oboch návštev zaslúžila aktívna neformálna obsluha – hneď ako sme si sadli, mali sme na stole jedálne lístky, čašníci boli veľmi komunikatívni, podrobne vysvetľovali, v čom sú špecifiká podniku, veľkú pozornosť venovali aj ponuke nealkoholických nápojov, ktorá je v tomto podniku naozaj mimoriadna. Mercado mal byť iný podnik ako všetky ostatné reštaurácie skupiny a naozaj ním aj je.