Prestížny gastronomický sprievodca predstavil aktuálny výber reštaurácií s hviezdičkami, ako aj ocenením Bib Gourmand a ďalšími oceneniami na rok 2024. Aktuálne majú v rámci hlavnej kategórie dve maďarské reštaurácie po dve michelinské hviezdičky a ďalších osem má jednu.

Z celkového počtu 10 sa sedem reštaurácií nachádza v Budapešti a po jednej v Ostrihome, Tate a obci Őriszentpéter pri rakúskych hraniciach, kde je novo ocenená reštaurácia. Celkový súčet 12 hviezdičiek od Michelina pre Maďarsko je historicky najvyšší.

Okrem toho sa medziročne takmer zdvojnásobil počet maďarských reštaurácií v kategórii Bib Gourmand, ktorá vyzdvihuje vysokú kvalitu pri zohľadnení ceny, a to zo šiestich na jedenásť. K piatim maďarským reštauráciám oceneným už v minulosti za udržateľnosť zelenou hviezdou pribudla v roku 2024 ďalšia, ktorá sa nachádza v severomaďarskej obci Zebegényi.

V roku 2024 pridelil Michelin ďalším dovedna 57 reštauráciám symbol taniera (Assiette / Michelin Plate), teda o desať viac ako pred rokom. Dovedna má teda niektoré z ocenení sprievodcu Michelin v Maďarsku 78 reštaurácií, čo je historický rekord.

Gastronomický sprievodca každoročne udeľuje aj špeciálne profesijné ocenenia. Tento rok získal cenu pre výnimočného someliera Mátyás Székely z reštaurácie 42 v Ostrihome a cenu pre mladého kuchára Levente Lendvai z reštaurácie Virtu v Budapešti. Cenu za kvalitu služieb získala Ivett Lisztes, manažérka a someliérka reštaurácie N28 Wine and Kitchen v Budapešti. Cenu za nováčika roka udelili reštaurácii Iszkor v obci Mályinka v Bukových vrchoch.

Ocenenia od Michelina presahujú rámec kulinárskej prestíže a majú veľký vplyv na celý maďarský cestovný ruch. Krajina si vďaka nim potvrdzuje postavenie medzi významnými medzinárodnými destináciámi gastronomického turismu.

„Podľa prieskumov je naše kulinárske umenie jedným z hlavných lákadiel pre návštevníkov,“ uviedol počas vyhlasovania výsledkov michelinského hodnotenia generálny riaditeľ organizácie Visit Hungary Olivér Csendes.

„Na našich inšpektorov rovnako zapôsobili reštaurácie hlboko zakorenené v tradícii, ako aj tie, ktoré v kulinárskom prístupe nechávajú voľný priebeh kreativite,“ vyzdvihla Elisabeth Boucher-Anselin, riaditeľka komunikácie spoločnosti Michelin.