Krásne prostredie, príjemná obsluha, moderná chutná kuchyňa za nepremrštené ceny – tak by sa dala jednou vetou charakterizovať trnavská reštaurácia Galéria. Sídli budove, ktorá patrí Trnavskej arcidiecéze a sídli v nej aj Arcibiskupský úrad. Firma, ktorej jediným spoločníkom je táto arcidiecéza, reštauráciu a kaviareň aj prevádzkuje - alebo lepšie povedané prevádzkovala.

Návštevníka, ktorý sem príde po prvý raz, najprv očarí krásne zrekonštruovaný historický klenbový priestor. Hoci reštaurácia je pomerne priestranná, hosť sa v nej necíti stratený, keďže priestor je opticky členený množstvom zelene. Reštaurácia je zariadená v kombinácii bielej, sivej a béžovej farby, pôsobila veľmi elegantne, prestieranie je moderné, úsporne kaviarenské, len by sa azda k nemu zišli kvalitnejšie obrúsky. Na druhej strane sme ocenili variabilnosť sedenia – bol tu dostatok stolov aj pre dve osoby rovnako ako sedenie pre šesť osôb.


Aktualizácia: Podľa informácií portálu Sme.sk je reštaurácia od pondelka 9. júla 2012 z rozhodnutia nového vedenia arcidiecézy dočasne zatvorená, oficiálne pre inventúru. Situáciu budeme sledovať a o znovuotvorení informovať.


Druhým milým prekvapením pre nás bol jedálny lístok – vzhľadovo úplne korešpondoval so zariadením podniku. Bol stručný, hosť mal všetky jedlá na dvojstrane a aj z jeho zloženia vidno, že ho zostavil človek, ktorý sa vyzná v súčasných trendoch – samozrejme s prihliadnutím na miestne podmienky.

Z predjedál sme si dali sprudka opečenú kačaciu pečeň s jablkovým kompótom (7,50 €) a grilovaný kozí syr s figovým džemom (4,60 €), obidve boli chutné a najmä kozí syr bol pripravený naozaj delikátne. Z hlavných jedál sme ochutnali bravčovú panenskú s hráškovým pyré a gratinovanými zemiakmi (10,90 €) – mäso bolo šťavnaté, pyré aj zemiaky dobre dochutené. To isté sa dá povedať aj o domácich raviolách s ricottou a špenátom a tagliatelle s bazalkovým pestom, rukolou a parmezánom (obidve za 5,90 €). Boli veľmi chutné, zdokonalenie by azda ešte zniesla úprava na tanieri a zišlo by sa k nim podávať strúhaný parmezán.

Pochutili sme si aj na dezertoch –čokoládovej tortičke s ríbezľovou omáčkou (3,30 €) a jahodovom parfait s whisky-sabayon krémom (5,50 €). Parfait bolo urobené z čerstvých jahôd a v kombinácii s ešte teplým krémom so štipkou alkoholu bolo naozaj výborné.

Nápojom sa v našich hodnoteniach väčšinou veľmi nevenujeme, pri Galérii sme však urobili výnimku. S potešením sme sa pozerali na ponuku domácich limonád a nektárov – ale najmä na ich ceny. „Home made“ limonády sú hitom napríklad aj v bratislavských podnikoch, akurát že za liter si pýtajú okolo 10 eur. V Trnave za pol litra 1,50 až 1,70 eura...

Vyskúšali sme dve – malinovú a zázvorovú, viac nám chutila prvá. Zásahom do čierneho sú však určite domáce ovocné nektáre. Dali sme si marhuľový, priniesli nám ho v pollitrovom džbániku (2,00 €) a chutil naozaj ako rozmixované marhule. Čo sme ocenili, nebol ani príliš dosladený. Krčah sódovej vody s citrónom k nemu sme dostali zadarmo. Takže – summa summarum, Galéria je podnik, ktorý by určite stál za vyskúšanie.