Tak ako minulý rok, aj počas tohtoročnej zimy najviac návštevníkov pritiahli známe šéfkuchárske mená – Jaroslav Židek a jeho reštaurácia v priestoroch hotela Albrecht, Marián Filo v Afrodite Čereňany a veľký záujem bol aj o návštevu Fou Zoo, kde kuchyňu vedie Michal Konrád. „Zabodovali aj tematické reštaurácie – modranský Wine Restaurant Romana Pavúka a Mlyn 108 Igora Čehyho. V prvej desiatke sa ocitli aj mimobratislavské podniky, napríklad, Gašperov mlyn v Batizovciach pod tatranskými štítmi s jeho šéfkuchárom Michalom Škorecom. „Účasť sa strojnásobila, pričom najväčší nárast záujmu bol v Bratislave a v Košiciach, slušne sa už chytila aj Žilina a Vysoké Tatry. Škoda, že gurmáni v Nitre, Prešove, Zvolene, Banskej Bystrici, Trenčíne a Prešove takúto príležitosť nedostali – zapojilo sa tam málo reštaurácií.“ hodnotí druhý ročník organizátor Radoslav Nackin z Gurmána na Slovensku

Tentoraz sa dobre predávali aj miesta v Gurmán busoch, najmä smerom na Chateau Belá. Pre bežného Slováka je totiž návšteva päťhviezdičkového kaštieľa výnimočnou udalosťou – najmä keď si ju netreba organizovať vlastnými silami a za obvyklé vysoké ceny. Svoje urobila aj dotačná účasť organizácií cestovného ruchu Bratislava Tourist Board, Bratislava Region Turism, Visit Košice a  Turizmus Košického kraja, takže ceny výletov sa stali ešte prijateľnejšími. Žiaľ, aj napriek tomu Gurmán bus napokon z metropoly východu nevyštartoval; nebolo dosť pasažierov. Dobre sa však ujala novinka – jednodňová a dvojdňová karmina - zabíjačka na Kopaniciach a v Brezovej pod Bradlom.

ZFJ - Chateau Belá Zdroj: Soňa Hudecová

Účasť vo festivale hodnotí väčšina reštaurácií pozitívne. Dokonca aj tam, kde sa nemôžu spoľahnúť na známe meno šéfkuchára... „Určite sme mali viac rezervácií než minulý rok. Ide nám najmä o to, aby nás evidovali nielen ako zariadenie vhodné pre svadby,“ hovorí riaditeľka penziónu Castel Mierovo Júlia Nagyová a dodáva, že najúspešnejším jedlom sa stalo levanduľové parfé s domácim mandľovým keksíkom šéfkuchára Ladislava Gányiovitcsa. Aj to dokazuje, že minuloročná kritika, na adresu malého zastúpenia dezertov v ponuke,  padla na úrodnú pôdu. Vtedy dezerty z tridsiatky reštaurácií vtedy medzi tri povinné kategórie zaradilo len dvanásť.

Aj v Gašperovom mlyne v Batizovciach malo podľa manažérky Slavomíry Gašperovej najväčší úspech sladké: šúľance obaľované v semienkach so zmrzlinou z bieleho a modrého maku a malinovou redukciou, ktoré dávali hosťom ako bonus. Z platených jedál vraj bodovali najmä teľacie líčka s cícerovým pyré, marmeládou z červenej cibule, jablkovou terinkou a tymiánovou omáčkou.

„Do festivalu sme sa zapojili po prvý raz a naše očakávania sa splnili. Pomohol nám preklenúť medzeru, keďže sme mali po vianočných sviatkoch menej hostí. Navyše motivoval aj labužníkov z okolia, aby nás prišli otestovať.“  Nárast záujmu zaznamenali aj vo wellness hoteli Borovica na Štrbskom Plese. Šéfkuchár Róbert Michalko je už totiž v regióne známy svojou stážou u slávneho Hestona Blumenthala v Londýne, a tak prišli labužníci ochutnať najmä jeho jelení chrbát s karamelizovanou šalotkou, brusnicami a bryndzovou kroketou.

Ako spomínal R. Nackin, festival sa v mnohých regiónoch ešte nerozprúdil, niekde sa doň zapojila len po jednej reštaurácii. To, samozrejme, nemohlo prilákať dosť gurmánov, zvedavých aj na porovnávanie jednotlivých zariadení. Presne takto hodnotí svoju premiérovú účasť aj hotel Tri studničky v Jasnej. „Záujem bol menší, než sme očakávali. Aj tak je to však pre nás dobrá a lacná reklama, takže sa v budúcom ročníku určite menu šéfkuchára Romana Kováča znovu ocitne,“ sľubuje F&B manager Stanislav Priesol.

Mimochodom, druhý ročník priniesol zaujímavý záver o správaní sa hosťa. Pokročilý kulinár si reštauráciu vyberal podľa ponúkaného menu, začiatočník podľa toho, čo reštaurácia dávala ako bonus navyše...