Je to bujaré veselie, ktoré sa začína na kresťanský sviatok Troch kráľov a vyvrcholí v Popolcovú stredu pred štyridsaťdňovým predveľkonočným pôstom.

Hoci v každom regióne a dokonca aj v každej obci boli fašiangové zvyky a obyčaje trochu odlišné, v každom správnom dome sa museli ako fašiangové jedlo vyprážať šišky či „boží milosti“, ako sa hovorilo fánkam a záver tohto obdobia tvorili obradné pochôdzky medzi domami a maškarné sprievody. V záverečný deň pozývala ľudová muzika v centre dediny na veľkú zábavu, ktorej súčasťou bolo aj pochovávanie basy.

Vo Valašskom múzeu v prírode zinscenovali fašiangové zvyky a pochôdzky masiek od domu k domu v minulú sobotu ľudové súbory a hudby z Valašska a ich hostia z Poľska. Pretože fašiangy sú tradične aj gastronomickým festivalom, návštevníci vždy putujú aj od stánku k stánku najlepších mäsiarstiev z regiónu a rôznych vidieckych reštaurácií. Dominovali im tradične domácke zabíjačkové špeciality, striedané množstvom domácich koláčov a miestnych páleniek, najmä slivovice. Mäsiari súťažili o najlepšiu valašskú klobásku a po ôsmy raz o najlepšiu valašskú tlačenku. Aj keď februárové nebýva vľúdne, do rožňovského skanzenu aj tento rok prišli tisícky návštevníkov nielen z okolia, ale z celej Moravy a z najbližších západoslovenských okresov.

Rožnov1 Zdroj: Ján Blažej