Niekto chodieva oddychovať k moru, iný navštevuje múzeá, obchody či športové preteky. Ja zase na zahraničných cestách navštevujem malé pivovary – v Česku, Maďarsku, Rakúsku, vo Francúzsku či v Belgicku.

Zaujíma ma to profesijne, ale zároveň mám veľmi rád tú inú atmosféru reštaurácií malých pivovarov. Robievajú tam ochutnávky, na tácke prinesú aj desať druhov pív v decových pohároch, aké nevaria nikde inde. Červené čučoriedkové pivo vedľa zeleného žihľavového...

No je to naozaj potešenie aj pre oko aj nos. Čo je však pre gastronómiu najdôležitejšie, vždy k tomu patria jedlá krajiny alebo regiónu, jednoducho miestne obyčaje.

Mám rád Prahu, pretože v nej stále panuje tá správna pivárska atmosféra. Vždy sa zastavím v Pivovarskom klube v Karlíne, kde majú vyše dvesto druhov zlatého moku. Vôbec to nie je o opíjaní sa, ale o degustovaní neuveriteľných rozprávkových chutí pív a jedál.

Súvisiace články

Pivovarský dům varí vyše 30 špeciálov a ochutnáte tam aj palacinky s marmeládami z rôznych druhov pív. Z pšeničného chutí inak než z tmavého kvasnicového.

Vo viedenskom pivovare Siebenstern predostrú pred hosťa grilované rebierko a k nemu za džbánik konopného piva, to sú naozaj mimoriadne kulinárske zážitky. Kvôli nim som ochotný nechať auto doma a cestovať vlakom.

Pritom sa však musím priznať, že nie som typickým pivárom. Najradšej mám tokajské víno 3- až 6-putňové, ktoré sa pivným špeciálom v niečom podobá – tiež sa ho pije len za pohárik.

Ladislav Kovács (43) riadi rodinný reštauračný pivovar Kaltenecker v Rožňave – jeden z najväčších na Slovensku.

Foto – Soňa Hudecová