Začal som študovať právo, ale vôbec ma to nebavilo. Hľadal som niečo zaujímavejšie, šité na mieru. A hoci nikto v rodine nebol kuchárom, natrvalo som zakotvil v gastronomickej brandži.

Čo v nej mám rád? Všetko. Tvorenie nových chutí, sledovanie trendov, tímovú snahu, zohranosť kolektívu a odovzdávanie si skúseností aj medzi šéfkuchármi – konkurentmi. Ale nadovšetko si v nej cením čistotu.

Čistotu pracovného prostredia, náradia, výzoru a oblečenia kuchárov, ale aj kulinársku čistotu pracovného výsledku – na väčšom bielom tanieri pekné a chutné tapas z kvalitných, čerstvých, regionálnych, prípadne biosurovín. Sú dokonalé aj bez „utopenia sa“ v sýtej omáčke alebo prílohe. Kreativita sa dostáva k slovu práve pri takýchto malých trendových jedlách.

Kombináciou národných jedálnych lístkov, ktoré do reštaurácie prinášajú jednotliví kuchári, môžu spolu stále vytvárať niečo iné. A popri štandardnom polročnom jedálnom lístku tak každý deň prekvapia hosťa novými nápadmi, to ma na tejto práci nesmierne baví.

V tomto smere je úplne jedno, či ide o michelinovskú alebo bežnú reštauráciu. Samozrejme, tá prvá kategória vyžaduje mimoriadne vysokú úroveň a stály ťah vpred. Je to nesmierne náročné, ale je to vynikajúca škola.

David Diaz Delgado (31) je absolvent prestížnej Joviate Culinary Academy v Barcelone. Pracoval v michelinovských Can Fabes de la Roca i v El Bulli a neskôr v pražskej reštauračnej sieti Ambiente. V súčasnosti pôsobí na Slovensku, v Čechách a Maďarsku ako šéfkuchár španielskej značky Cooldist Delicatesse.

Foto – Soňa Podhorná