Už niekoľko rokov funguje v Bratislave úspešne peruánska reštaurácia Casa Inka a pred niekoľkými mesiacmi otvoril jej majiteľ, Carlo Sotelo, Peruánec, ktorý žije už desaťročia na Slovensku jej mladšiu „sestru“ podnik s názvom Casa Inka Gril v nákupnom centre Cubicon v Mlynskej doline. Funguje s rovnakým konceptom, len jedálny lístok je stručnejší ak v pôvodnej reštaurácii, zameriava sa najmä na špeciality na grile.

Interiér neveľkého podniku je veľmi pekne zariadený, kombinuje vkusne modernu a eleganciu s doplnkami a artefaktmi z krajiny Inkov, takže ani chvíľu nezostanete na pochybách, v akom podniku sa nachádzate. Jedálny lístok je stručný, peruánski kuchári používajú len autentické suroviny, hosť má v ňom presný popis jedál, dokonca aj s výslovnosťou a aj nápojov a surovín, z ktorých sú pripravené.

My sme ako predjedlo ochutnali Yuquitas con huancaína, čo sú kúsky vysmážanej yuqui (tapiok – koreň blízky zemiaku) s omáčkou Huancaína z hrudkového syra, žltých peruánskych papričiek, cibule a mlieka (4 EUR) a Causa de pollo, čo je jemne pikantná plnka z prúžkov z kuraťa, majonézy, avokáda, vareného vajíčka a rajčiny servírovaná medzi dvoma vrstvami hustého zemiakového pyré (3,30). Samozrejme sme nemohli obísť jedno z peruánskych národných jedál Cebiche de pescado. Pripravuje sa z kúskov čerstvej ryby marinovaných v chutnej omáčke z limetiek a peruánskych pikantných papričiek s červenou cibuľou pokrájanou na tenké prúžky. Servíruje sa so sladkým zemiakom a kukuricou (10,00). Kto by sa bál surovej ryby v tomto jedle sa naozaj nemusí, je jemná, krehk=a, šťavnatá, celé jedlo je správne pikantné a veľmi osviežujúce.

Z hlavných jedál sme si dali Chicharrón de pollo, čo boli kúsky kuracích pŕs obalené v múke a smažené na silnom ohni, podávané sa s vysmážaným tapiokom a tatárskou omáčkou (7,50). Peruánska kuchyňa je v mnohom podobná našej a toto jedlo je dôkazom, na šťavnatých vyprážaných kúskoch mäsa si pochutia aj konzervatívnejší jedáci.

Ako sladkú bodku sme sa rozhodli pre Crema volteada - peruánsky domáci puding zo sladkého kondenzovaného mlieka, vajec, pokrytý karamelom (2,40), čo je variácia na aj u nás známy créme caramel a koláčiky Alfajores, kolieska plnené peruánskym karamelom manjar blanco (2,00)´, ktoré chutili trochu ako naše linecké, len plnené nie džemom, ale karamelom.

Pri Casa Inka nemôžeme nespomenúť aj nápoje, už niekoľy krát sme si pochutili na limonáde Chicha morada, fialovej kukurice, limety, cukru, ananásu a škorice, ktorá je príjemne osviežujúca, majú tu aj peruánske pivo, či ich národnú liehovinu pisco a miešané nápoje z nej.

Casa Inka Gril je takým malým ostrovčekom Peru v Bratislave, okrem toho, že sa tu môžete dobre najesť, je tu aj pult s peruánskymi produktmi – potravinami, surovinami (majú tu aj populárnu chiu), suvenírmi, bižutériou – všetko za veľmi sympatické ceny. Majiteľ organizuje aj zájazdy do tejto juhoamerickej krajiny.