Za jednu z najprestížnejších kuchýň talianskej gastronómie je považovaná sicílska kuchyňa. Sicília je územím veľkých kontrastov s pestrou históriou, ktorá sa odzrkadľuje aj v jej kuchyni. Nájdete v nej grécke, arabské a španielske vplyvy.

Predjedlá nie sú súčasťou sicílskej tradície. Tie, čo vám ponúknu v reštauráciách, nie sú nič iné ako príloha k chlebu. Vaječné omelety, sušené paradajky, ochutené olivy, baklažán a domáca zelenina.

Najcharakteristickejším sicílskym predjedlom sú arancini – karbonátky z mletého mäsa, tvarom a farbou podobné pomaranču.

Na Sicílii si nikto nesadne za stôl bez chleba. Každé sicílske mesto sa chváli desiatkami rozličných druhov chleba, ktoré sa navzájom odlišujú cestom, formou, trvaním kysnutia a pečenia. Sicílčan má k chlebu hlbokú úctu, ak padne na zem kúsok chleba, zdvihne ho a pobozká.

Súvisiace články

S rybami, ale bez mäsa

Stredomorie je ideálne na pestovanie olív a obilia, prvotných surovín na výrobu kvalitného sicílskeho olivového oleja a cestovín. Špagety boli vytvorené práve na Sicílii. Dokonca termín macharones, z ktorého vznikol neskôr názov makaróny, vymysleli a neskôr rozšírili po celom ostrove.

Za tradičné sicílske jedlá sú považované makaróny so sépiami, špagety so sardelami či cestoviny so sardelkami. V meste Siracusa sa najčastejšie podávajú cestoviny so sardelkami, v Trapani sa tešia obľube cestoviny s morskými langustami.

Cestoviny bývajú dochutené varenou zeleninou a syrmi, ako napríklad slávne špagety s cukinou alebo cestoviny s tvarohom a krupicou. Akousi sicílskou formou slaného nákypu je pasta n’casciata. Pripravuje sa s makarónmi, mäsom, natvrdo uvarenými vajíčkami, so syrom, s hráškom a so salámou.

Medzi vyberanejšie sicílske pokrmy patria však určite ryby. Podávajú sa čerstvé, ochutené bylinkami, sardinkami a cesnakom alebo podávané s olivami a kaparami. Každé mesto má svoju vlastnú špecialitu.

Messina je známa svojou rybou pesce spada (na obrázku), ochutenou paradajkami a cibuľou alebo olivami a kaparami. Mäso na Sicílii veľmi nejedia.

Vo vnútrozemí zvyčajne konzumujú kozie plnené mäso, prípadne guláš s paradajkami alebo hovädzie grilované karbonátky. Rozšírenejšia je výroba údenín, ako tlačenka či klobásy, či syry. Nemožno nespomenúť piacintinu. Ide o ovčí syr, ktorý je silne aromatizovaný šafranom.

Originálne techniky

Sicílčania vymysleli i originálne techniky varenia, ktoré sa stávajú čoraz známejšie i mimo ostrova. Jednou z nich je pečenie v popole (nožičky klobás obalené v papieri na pečenie sa potrú červeným vínom a takto sa pečú v horúcom popole), pečenie v soli alebo pečenie úhorov v piesku.

Úhory sa pokryjú pieskom z rieky alebo z mora a pečú na žeravom uhlí. Tuk, ktorý vyteká spolu s pieskom, spoločne vytvoria vonkajšiu kôru, ktorá sa na konci pečenia odstráni a pod ňou zostane biele a dobre upečené mäso.

Pri príprave zákuskov dominujú tri ingrediencie: mandle, pistácie a med. Známa je aj sicílska cassata (torta z tvarohu), sicílska podoba Pan di Spagna – piškótová torta pokrytá čokoládou, kandizovaným ovocím s niekoľkými kvapkami likéru Maraschino.

Autorka pracuje v Talianskom úrade pre zahraničný obchod.

Foto – Yves Thuries Culinary Academy Bratislava