Jedlá ochutené bielou hľuzovkou z Alby, ktorá je vyhľadávanou gurmánskou lahôdkou ponúka od utorka bratislavská reštaurácia Kogo. Biela hľuzovka dodáva steakom, cestovinám a ďalším jedlám výraznú, hubovo - cesnakovo- zemitú chuť a nezameniteľnú arómu. S plátkami bielej hľuzovky z Alby je v ponuke napríklad teľací Rib eye steak.

Tento typ hľuzovky sa zbiera v oblasti Langhe, v regióne Piemont na severe Talianska od konca septembra do decembra. Tento rok je jej kvôli teplému a suchému počasiu urodilo veľmi málo.

Biela hľuzovka patrí so svojou cenou 3.000 až 4.000 euro za kilogram medzi najvyhľadávanejšie a aj najdrahšie gastronomické pochúťky. Niekedy môžu byť ale ceny aj oveľa vyššie – najväčší exemplár bielej hľuzovky, ktorý sa kedy dražil na aukcii, mal niečo málo než kilogram a majiteľ newyorskej reštaurácie zaň zaplatil 53 800 dolárov. 

Hľuzovka je huba, ktorá rastie pod zemou medzi koreňmi stromov, najčastejšie dubov. Spod zeme ju vyhrabávajú špeciálne trénovaní psi alebo ošípané, obidva druhy zvierat priťahuje jej vôňa.

Z niekoľkých druhov hľuzovky je práve biela hľuzovka, nazývaná tiež biely diamant Piemontu, najdelikátnejšia. Diamantami kuchyne nazval hľuzovky už otec modernej francúzskej gastronómie Jean Anthelme Brillat Savarin, ktorý o nich tvrdil, že stupňujú mužskú silu ale aj ženskú nehu.

Dodnes sa hľuzovka považuje za silné afrodiziakum. Voľakedy keď hľuzovky neboli ešte také vzácne ako dnes sa jedli vo väčších množstvách ako dnes a boli obľúbeným jedlom šľachty. Ľudovít XIV. ich mal údajne na tanieri denne a zjedol aj pol kila.

Pri ochucovaní a dekorovaní jedál sa využíva ich výrazná vôňa, ale aj fakt, že hoblinky sú pekne dekoratívne. V reštauráciách v zahraničí sa s obľubou hobľujú čerstvé plodnice na hotové jedlo a od počtu hobliniek závisí cena jedla. Hľuzovky sa zvyčajne do jedla pridávajú až nakoniec, aby sa ich aróma uvoľnila až na koniec, pri podávaní jedla hosťovi.

 Foto: Archív