Ten zakazuje opilstvo, surové a nemravné chovanie, krádež, spreneveru, úmyselné poškodzovanie majetku, hrubé a neslušné chovanie k odberateľom piva a predstaveným a vynášanie piva. To všetko sa trestalo okamžitým vyhadzovom.

Práca v pivovaroch patrila v tom čase medzi prestížne, robievali tam neraz celé rodiny a požívali aj rozličné benefity. Napríklad lacné raňajky, obedy a sýte večere (dokonca aj s rezňom či pečeným kuraťom), deputátne pivo (jeden až šesť litrov denne podľa druhu profesie), s ktorým sa však nesmelo obchodovať a slobodní mali aj ubytovanie na „šalande“.

Domáci poriadok, aj s nariadením v pracovnom čase treba byť triezvy a nefajčiť tabak a upozornením, že v ubytovni „hra v karty se zapovídá“, pozbieral Petr Žižkovský a ja som to s úsmevom čítal nad dvanástkou v Rychtářských listoch.

Tento nepredajný štvrťročník prikladajú k šiestim druhom vlastného piva a jedálnemu lístku už sedem rokov Na Rychtě v centre Ústí nad Labem v severných Čechách. Je to minipivovar v dome, kam sa chodilo na víno a pivo už pred poldruha storočím a dnes má aj vychytenú a večer čo večer plnú, štýlovo zariadenú reštauráciu s množstvom pivných špecialít i jedál pripravovaných s pivom, a malým hotelom.

Malé nové české pivovary hľadajú rozličné spôsoby, ako svojich hostí zabaviť a vytrhnúť od obligátneho frflania na politiku, ekonomiku a zvád o športe. Vo viacerých reštauráciách sa objavujú aj letáky s miestnymi aktualitami a ponukami. Rychtářské listy je osemstranový farebný miničasopis, ktorý nerobí iba bežnú reklamu minipivovaru. Má totiž aj cestovateľskú fotosúťaž, historky z histórie piva, zaujímavosti o potravinách a ovocí, športové správy i recepty, ktoré nosia chlapi aj domov manželkám. Čosi na čítanie. Vraj aby zmiernili výčitky, že Na Rychtě sedeli príliš dlho.