Už niekoľko krát sa slovenské gastroprevádzky obrátili na vládu s apelmi, aby prijala opatrenia, ktoré zabránia ich masovému zatváraniu. Vo štvrtok vydali vyhlásenie, kde vyzývajú na razantné uvoľnenie opatrení najmä pri obmedzeniach týkajúcich sa záverečnej hodiny, ktorá je stanovená na ôsmu hodinu večer, maximálneho počtu dospelých osôb pri stole a príkazu prevádzky iba v exteriéri.

Iné krajiny uvoľňujú rozumnejšie

„Nechcem bagatelizovať riziká, no zlikvidovať domácich podnikateľov pre pomyselný svetový primát v počte nakazených je nezmysel. Rovnaký, ako mať otvorené v čase, keď zapadá slnko o pol deviatej, len do ôsmej, pri absolútne znížených kapacitách. Ak chce vláda, aby sme skrachovali, nech to povie rovno. Iné, aj vírusom viac postihnuté, krajiny, na to idú inak a rozumnejšie,“ hovorí Miroslav Masiarčin z bratislavského Bistro St. Germain.

V Čechách a Maďarsku sú dlhšie otváracie a hodiny a neexistujú obmedzenia pre osoby pri stole. Rakúšania budú mať v sobotu 15.5. prístupné už aj interiéry reštaurácií a počet osôb pri jednom stole je štyri.

„Navrhujeme, aby sa maximálna otváracia hodina predĺžila na polnoc, zrušili sa obmedzenia počtu osôb pri stole, otvorili sa interiéry prevádzok i obchodné centrá. Sme pripravení niesť zodpovednosť za dodržiavanie hygienických opatrení, frekvencie dezinfekcie, určité obmedzenia obsluhovaných kapacít či vzdialeností medzi stolmi,“ pokračuje Branislav Franky Benian majiteľ podnikov Urban House, Velvet a Old Fashionend.

Vysvetľujú cez médiá

Podľa Petra Štecka, majiteľa skupiny Medusa by vláda mala konečne jasne stanoviť zmysluplný rozsah a dobu poskytnutej pomoci.

„Medializovaný návrh, v ktorom prenajímatelia dostanú všetko a reštaurácie budú platiť za nič 50 % nájomného a 100 % prevádzkových nákladov obchodným centrám, je nezmysel. Mimochodom, ani v treťom výplatnom termíne po vypuknutí krízy pomoc na náš účet do Medusy nedorazila. V najbližších mesiacoch počítame s výrazne nižšími tržbami z dôvodov predpokladaných zákonných obmedzení, strachu zákazníkov, neexistencie zahraničnej klientely a nižšej kúpyschopnosti,“ vysvetľuje.

V iných krajinách podľa neho vlády rozdávajú poukážky do reštaurácií, pomoc sa vypláca zo dňa na deň, ako napr. v Rakúsku, znižuje DPH na stravovanie ako v Českej republike, „no na Slovensku donekonečna vládnym expertom vysvetľujeme cez médiá (!) základné princípy nášho podnikania. Potrebujeme už vedieť, s čím môžeme počítať, a ktoré prevádzky máme radšej rovno zavrieť, aby sme sa mohli sústrediť na tie životaschopnejšie,“ myslí si P. Štecko.

Gastronómovia preto žiadajú zodpovedných predstaviteľov vlády o urýchlené zrušenie väčšiny obmedzení a diskusiu všetkých zúčastnených za jedným stolom. V opačnom prípade slovenské svetové úspechy v boji s pandémiou môžu skončiť rozkladom domáceho podnikania a ekonomickým krachom nepredstaviteľných rozmerov.

The Velvet interiér
Zdroj: Jarmila Horváthová